Як вибрати кухонну витяжку
Під час приготування їжі на кухні підвищується вологість, виділяються різні аромати. Вони здатні вийти і за межі приміщення, просочити шпалери, килими, меблі, одяг. Запобігти цій неприємності здатні кухонні витяжки.
Які типи конструкцій пропонують виробники й чому приділити особливу увагу при покупці, читайте далі.
Види техніки за типом конструкції
Відповідно до особливостей конструкції, витяжки бувають:
- Похилими. Потужні, при цьому тихі в роботі, вони не заважають працювати біля плити, адже їхня панель для забору повітря розташовується під косим кутом.
- Купольними. Ефективні пристрої великого розміру потребують достатньої кількості вільного простору. Облаштувати шафи навколо каналу для відведення повітря не вдасться.
- Т-подібними. Нагадують перевернуту літеру «Т». Їхнім куполом є плоска основа з панеллю забору повітря на ніжці.
- Телескопічними. Компактні малопомітні пристрої для маленьких кухонь. Основні блоки та деталі техніки сховані у шафу. Головна особливість телескопічних витяжок — висувна панель, призначена для забору повітря.
- Вбудованими. Конструкції ховаються в розташовану над плитою шафу, якою обмежуються розміри витяжки. Вони майже непомітні, мають невелику потужність.
- Плоскими. Прилади кріпляться на дно розташованих над плитою кухонних меблів. Техніка відрізняється низькою потужністю та ефективністю.
Для облаштування острівних робочих зон застосовуються пристрої відповідного типу з повітровідводом, що кріпиться до стелі.
Якою має бути ширина виробу
Більшість витяжок мають ширину 60–89 см. Але є й більш вузькі варіанти. Вибираючи прилад, потрібно врахувати ширину варильної поверхні.
Особливості системи повітровідведення
Згідно з показником, витяжки поділяються на два типи:
- З відведенням повітря, яке надходить до загальної системи вентиляції будівлі.
- З рециркуляцією повітря, яке після очистки потрапляє назад до кухні.
Багато моделей працюють в обох режимах.
Якою має бути продуктивність
Вибираючи потужність витяжки, слід враховувати габарити приміщення. Так, якщо його площа становить 10 кв метрів, а висота стелі — 2,7 метри, слід взяти прилад потужністю близько 400 м3. Для більш просторих кухонь показник має бути вищим.
Шум, що не порушує спокій
Чим потужніша конструкція, тим голосніше вона працює. Нормальними для слуху вважаються показники шуму в 45–60 дБ. Можна придбати й тихіші у роботі витяжки на кухню.
Які використовуються фільтри
Прилади всіх типів оснащені фільтрами грубої очистки, що видаляють з повітря кіптяву, сажу, жир. Металеві аксесуари є багаторазовими. Їх потрібно періодично чистити. Паперові фільтри підлягають заміні приблизно раз на півроку.
У витяжках із рециркуляцією повітря обов'язкові вугільні фільтри. Вони здатні впоратися не лише з грубими забрудненнями, а й із пилом, неприємними запахами. Такі елементи підлягають заміні кожні 3–6 місяців.